הסל שלך

הסל שלך ריק

כיצד נטפל בנזקי הקיץ לעור הפנים

כיצד נטפל בנזקי הקיץ לעור הפנים

הקיץ כבר כמעט כאן ועמו נזקים שעלולים להיגרם לעור כתוצאה מהחשיפה המתמדת לשמש. חשיבות השמירה על עור הפנים בתקופת הקיץ היא רבה במיוחד לצורך מניעת  ומזעור פגמים ופגיעות אפשריות בעור הפנים. ד"ר דב סטמפלר, מומחה למחלות עור ומין, מציג את הסכנות ואת הנזקים הנגרמים מהחשיפה לשמש.

כולנו זקוקים לחשיפה לשמש, זהו המקור הראשון לויטמין D, אך גם חשיפה מעטה לשמש מספיקה לקבלת המינון הנדרש של הויטמין. חשיפה לא מוגנת לקרני האולטרה של השמש עלולה לגרום לנזק לעור ולעיניים, לדיכוי המערכת החיסונית, ואף לסרטן.

אור השמש מכיל 3 סוגים של קרניים אולטרה סגולות: UVA, UVB ,UVC. כאשר קרניים אלו מגיעות לעור, הן גורמות לכוויות ונזקים מצטברים נוספים לעור.

  • מהן קרני ה- UVA וה- UVB ומדוע הן נחשבות מסוכנות לעור?
    לא כל קרני השמש דומות.
    קרני  UVA - בעלות גל ארוך יותר ומכות בעור בכל זמן שהשמש זורחת וגם כשהשמיים מעוננים. הן גורמות לעור נזק לטווח ארוך, המתבטא בקמטים, כתמי שמש וסרטן העור.

    קרני UVB - חזקות יותר ואף יכולות לגרום לכוויה בטווח הקצר, בעלות גל קצר יותר, ומגיעות אלינו רק כשהשמש נמצאת ישירות מעלינו. קרניים אלה, גורמות לכוויות שמש ולנזק ל-DNA שהוא ככל הנראה זה שאחראי להתפתחותו של סרטן העור ומכאן הצורך להימנע מחשיפה לשמש בשעות הצהריים.

    לאור כל אלו רצוי כבר משעות הבוקר המאוחרות ועד אחרי הצהריים להימנע מחשיפה לשמש ולהשתמש בתכשירי הגנה עם מקדמי הגנה גבוהים. שימוש בתכשירים המכילים מסנני קרינה עשוי להקטין את הנזקים הנגרמים מהחשיפה לקרינת השמש ובמיוחד את סכנת הכוויות.


עם ההיחשפות לאותן הקרניים העור נחשף למספר סכנות:

  •  כתמים, הידועים בשמם פיגמנטציה
    כתמי השמש, הנקראים גם כתמי זקנה, הם למעשה הצטברות של פיגמנט המלנין הקיים בעור באופן טבעי. פיגמנטציה הינה שינוי בצבע העור המופיע בצורת כתמים באזור מסוים ונובע משינוי מקומי בתכולת המלנין. ירידה בתכולת המלנין תגרום להיפו פיגמנטציה (כתם בעל גוון בהיר מגוון העור) בעוד שעלייה בתכולת המלנין תוביל להיפר פיגמנטציה (כתם בעל גוון כהה מגוון העור).
    אחד הנזקים הקשים כתוצאה מחשיפה לקרינת השמש הוא עצם הופעתם של כתמים עיקשים אלו הפוגמים במראה העור, כאשר כמותם ודרגתם של כתמים אלו תלויה באורח החיים שלנו החל מתקופת הילדות.
    תהליך היווצרות הכתמים מתחיל כבר בינקות, בפעם הראשונה שהעור נחשף לשמש. במהלך השנים תאי המלנין מאטים את פעילותם ואינם מסוגלים לפזר את המלנין כראוי על פני כל העור וכך נוצרים כתמים באזורים החשופים לשמש.
    מלבד כתמי השמש הקלאסיים, קיימים גם סוגים שונים של כתמים הנובעים מחשיפה מוגברת לשמש בשילוב עם נסיבות אחרות כגון כתמי לידה, כתמי גיל, כתמי הריון, כתמי פוסט הריון, פטריית שמש ועוד.
    אופן הזיהוי של כתמים כאלה הוא שונה, בהתאם לסוג הכתם בו מדובר. לדוגמא: בעוד כתמי שמש הנובעים משיזוף יתר ילוו בפיגמנטציה אדומה המלווה בפליטת חום, פטריית שמש מתאפיינת בדרך כלל בכתמים כהים של פיגמנטציה על גבי העור.

     
  • אופן הטיפול בכתמים
    בתהליך הבהרת כתמים חשוב להימנע מחשיפה לשמש.
    ויטמין C - נוגד חמצון רב עוצמה הידוע כמסייע לקולגן ולמיצוק העור, תומך בתהליך התחדשות רקמת העור ומגן מפני הרדיקלים החופשיים.
    ויטמין E - משמש כנוגד חמצון, מסייע בהגנה מפני נזקי הסביבה והרדיקלים החופשיים.
    רטינול וחומצות אלפא הידרוקסיות - ידועים בתרומתם להאצת קצב חידוש התאים ולהבהרת כתמים, למראה עור אחיד וצעיר יותר.
    הגנה מקרינת UVA/UVB – ע"י שילוב מסנני קרינה מינרלים ואורגניים.

     
  •  קמטים
    ההזדקנות הינה תהליך המתרחש כאשר תאים זקנים מתים בקצב מהיר יותר מאשר הקצב  בו נוצרים תאים חדשים בגוף, אך לא רק לגיל יש תפקיד בשלבי הזדקנות הגוף.  לחץ, מתח, עישון, אלכוהול, קפאין, תזונה לקויה, נזקי שמש, רדיקלים חופשיים ואורח חיים לא בריא - כל אלה ואחרים מזרזים את תהליכי ההזדקנות של הגוף המתרחשים בשני מישורים:

1. שינויים ביולוגיים תוך גופניים המשפיעים על מערכת השלד, מערכת העיכול, מערכת החיסון, השיניים, העיניים (ראייה) והאזניים (שמיעה).
2. שינויים ביולוגיים גלויים המשפיעים על העור והשיער.

לדברי  ד"ר סטמפלר, מחקרים מראים שהייצור העצמי של הורמוני הגדילה נחלש באופן משמעותי אחרי גיל 20. ויותר מכך - אחרי גיל 30, חלקים חיוניים של הגוף מזדקנים. הביטוי הגדול ביותר של הזקנה על הגוף הוא במראה העור. החל מגיל שלושים קמטים ודלדול בעור גדלים ומעמיקים.

האם ניתן לעכב את הופעת הקמטים והעמקתם בעור מבעוד מועד ולהיראות צעירים יותר לאורך זמן?
ד"ר סטמפלר: "זו השאלה המעסיקה הן את החוקרים העומדים מאחורי ייצור סדרות ומוצרי הטיפוח והן את הצרכנים הצובאים על הדלפקים בתקווה שהמוצרים החדשים ישמרו על מראה עור צעיר ובריא לאורך זמן. בשלהי גיל 20 ייצור הקולגן (האחראי על שמירת החיוניות והגמישות של העור) מואט וכתוצאה מכך מתחילים לאט לאט להיווצר קמטוטים וקמטים בעור. טיפול נכון בעור מבעוד מועד אכן יעזור בקבלת מראה עור צעיר.

  • אופן הטיפול בקמטים
    מוצרים המכילים מיצוי תאי גזע צמחיים הוכחו מחקרית כמסייעים להתחדשות העור ומפחיתים את מראה הקמטים באופן משמעותי, כדוגמת קרם הלילה וקרם העיניים מסדרת Retin OR.
    חומצה היאלורונית: מעניקה לחות אינטנסיבית והזנה לשעות ארוכות, כאשר היא בעלת יכולת ספיחת נוזלים פי 1000 ממשקלה. החומצה ההיאלורונית יוצרת שכבה שאינה אוטמת את העור אך גורמת להפחתת איבוד המים דרך האפידרמיס.

    שמן חוחובה: עשיר בנוטרי ויטמינים, הידועים כמזינים את העור ומעכבים את תהליך ההזדקנות הטבעי שלו.

    ויטמין C: נוגד חמצון המגן מפני הסביבה והרדיקלים החופשיים. בנוסף ידוע כמסייע לקולגן ולמיצוק העור (מופיע במיקרו-קפסולות ירוקות לשחרור מושהה על העור).


לסיכום:
שמירה על העור מחשיפה ממושכת לשמש והעשרתו בויטמינים ומינרלים על ידי תזונה נכונה לצד שימוש במוצרי דרמו-קוסמטיקה מתאימים מסייעים בצמצום בכמות הכתמים והקמטים ושומרים על מראהו הצעיר והחיוני של העור לטווח ארוך.

 

 

לכתבה הקודמת
לכתבה הבאה